سودان در هرج‌ومرج؛ کشورهای مختلف خواستار آتش‌بس فوری شدند

در درگیری‌هایی که از روز شنبه آغاز شد، تاکنون دست‌کم ۵۶ غیرنظامی کشته و حدود ۶۰۰ نفر از جمله جنگجویان زخمی شده‌اند

 ارتش سودان روز یکشنبه پس از آن که جنگ قدرت در این کشور به درگیری‌های خونبار منجر شد، حملات هوایی را به پایگاه نیروهای شبه‌نظامی در نزدیکی پایتخت آغاز کرد.

هرج و مرج اخیر رخ داده در سودان روز شنبه پس از آن آغاز شد که اعضای گروه موسوم به «نیروهای پشتیبانی فوری» و ارتش سودان در خارطوم و مناطق دیگر این کشور رودرروی هم قرار گرفتند و به یکدیگر شلیک کردند. این درگیری‌ها تاکنون منجر به کشته شدن دست‌کم ۵۶ غیرنظامی و ده‌ها جنگجو و همچنین زخمی شدن حدود ۶۰۰ نفر از جمله مبارزان شده است. گفته می‌شود که سه تن از کشته‌شدگان، از کارمندان سازمان ملل متحد بودند.

به گزارش رویترز، ساکنان خارطوم از شنیدن صدای تیراندازی و انفجارهای توپخانه در طول شب خبر دادند. تلویزیون العربیه نیز تصاویری را پخش کرد که نشان می‌دهد توده غلیظی از دود روی برخی از مناطق در خارطوم بلند شده است. در همین حال اتحادیه‌های پزشکان اعلام کردند که رفت و آمد به بیمارستان‌ها دشوار است و از ارتش و شبه‌نظامیان خواستند که عبور و مرور ایمن را فراهم کنند.

با وجود ادعای شبه‌نظامیان مبنی بر تصرف چند ساختمان دولتی، ارتش این گفته‌ها را تکذیب و روز یکشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که «پیروزی نزدیک است.»

در این بیانیه آمده است: «ما برای جان‌های بی‌گناهی که در این ماجراجویی بی‌ملاحظه از سوی شبه‌نظامیان گروه پشتیبانی فوری گرفته شده، دعا می‌کنیم... به زودی خبرهای خوبی برای مردم صبور و سرافرازمان خواهیم داشت.»

در همین حال، قدرت‌های بین‌المللی از جمله آمریکا، روسیه، مصر، عربستان سعودی، سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا و اتحادیه آفریقا خواستار توقف فوری درگیری‌ها در سودان شده‌اند. اتحادیه عرب نیز نگرانی عمیق خود را نسبت به تحولات جاری اعلام کرد و خواستار کاهش تنش شد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

چین هم روز یکشنبه خواستار آتش‌بس در سودان شد و نسبت به اوضاع این کشور ابراز نگرانی کرد. وزارت امور خارجه چین اعلام کرد که از هر دو طرف درگیری می‌خواهد برای جلوگیری از بدتر شدن اوضاع آتش‌بس کنند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد شامگاه جمعه از ارتش سودان و «نیروهای پشتیبانی فوری» خواسته بود که فورا به درگیری‌ها خاتمه دهند و راه را برای گفت‌وگو هموار کنند.

 آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا هم روز شنبه گفت که با وزیران امور خارجه عربستان سعودی و امارات متحده عربی مشورت کرده و آنها توافق کرده‌اند که ضروری است طرف‌های درگیر در سودان فورا و بدون هیچ پیش‌شرطی به خصومت‌ها پایان دهند.

در حالی که وزیران امور خارجه عربستان، آمریکا و امارات خواستار بازگشت به چارچوب توافق در مورد گذار به دموکراسی شدند، نیروهای مسلح سودان اعلام کردند که با نیروهای پشتیبانی فوری مذاکره نمی‌کنند مگر اینکه این گروه از انحلال خود خبر دهد.

در همین حال، رهبر نیروهای پشتیبانی فوری، فرمانده ارتش را «جنایتکار» و «دروغگو» خواند و در سوی دیگر، ژنرال عبدالفتاح البرهان، فرمانده ارتش، به تلویزیون الجزیره گفت: «نیروهای پشتیبانی فوری باید عقب‌نشینی کنند. آنها اگر عاقل باشند، نیروهایی را که به خارطوم آمده‌اند، برمی‌گردانند اما اگر این وضعیت ادامه پیدا کند، ما از مناطق دیگر نیروها را به خارطوم اعزام می‌کنیم.»

روز یکشنبه همچنین شرکت هواپیمایی عربستان سعودی اعلام کرد که همه پروازهای رفت و برگشت به سودان را به حالت تعلیق درمی‌آورد. این تصمیم پس از آن اتخاذ شد که شرکت هواپیمایی عربستان سعودی در بیانیه‌ای اعلام کرد که یکی از هواپیماهایش در فرودگاه خارطوم در سودان دچار سانحه شده است. شرکت هواپیمایی مصر نیز اعلام کرد تمامی پروازهای خود به خارطوم، پایتخت سودان و از آن را به مدت ۷۲ ساعت متوقف کرده است.

تنش میان ارتش و نیروهای پشتیبانی فوری، پس از طرح اجرای توافق انتقال قدرت به مخالفان غیرنظامی دولت عمرالبشیر، رئیس‌جمهوری پیشین سودان آغاز شد. گروهی که این کودتا را انجام داده است، «نیروهای پشتیبانی فوری» نام دارد؛ گروهی شبه‌نظامی با بیش از ۱۰۰ هزار سرباز که اولین بار در سال ۲۰۰۳ از طرف دولت سودان به راه انداخته شده بود تا در جنگ دارفور مشارکت کند. هسته اصلی این گروه نیروهای موسوم به «جنجوید» بودند که متشکل از قبایل عرب سودان‌اند و در جریان دارفور و تخاصم‌های سایر کشورها همچون چاد دست به جنایات جنگی متعددی زدند.

گروه شبه‌نظامیان فوری می‌گوید ارتش سودان حمله به آن‌ها را آغاز کرده و آن‌ها در دفاع از خود، کودتا کردند. ارتش و نیروهای پشتیبانی فوری در حالی در سودان برای رسیدن به قدرت با هم رقابت می‌کنند که جناح‌های سیاسی در حال مذاکره برای تشکیل یک دولت انتقالی پس از کودتای نظامی ۲۰۲۱ هستند.

دور تازه درگیری‌ها در سودان در حالی رخ می‌دهد که به گفته کارشناسان، یک رویارویی طولانی‌مدت می‌تواند این کشور را که با فروپاشی اقتصادی و خشونت قبیله‌ای دست و پنجه نرم می‌کند، وارد درگیری‌های گسترده کرده و تلاش‌ها برای حرکت به سمت انتخابات را از مسیر خود خارج کند.

بیشتر از جهان